Pazar… Pazar… 2015/77

Pazar… Pazar…

Mezunu olmaktan gurur duyduğum Vefa Lisesi, 1872 yılında Türkiye’de ana dille öğretim yapılan ilk mülkiye lisesi (Sivil Lise) olarak kurulmuştur. “Bilim, Sevgi, Hoşgörü” sloganıyla 143 yıldır birbirinden değerli nice profesörler, doktorlar, hukukçular, bilim adamları, siyasetçiler, sanatçılar, edebiyatçılar, yazarlar, şairler, televizyoncular, sporcular, iş adamları ve yöneticiler yetiştirmiştir: https://tr.wikipedia.org/…/Kategori:Vefa_Lisesi_mezunlar%C4…

Her Vefa mezunu, okuluna karşı bir bağlılık ve minnet duygusu ile birlikte, aynı sıraları paylaştığı arkadaşlarına karşı sevgi ve saygı duyar. Hele hocaları veya yaşça büyük mezunlarla karşılaştığında, gösterilen saygı daha da anlamlıdır. Her yıl yapılan “Boza günleri”, “Vefa Ormanına Ağaç Dikme Şenlikleri”, okula yeni başlayanlar için düzenlenen “Rozet Günleri” ve “Vefa Fest”ler anlatmakla bitmez…

Vefa’lıların, sanatçılara karşı saygısı da çok büyüktür, ancak tüm sanatçıların yanında öyle bir isim var ki; onun ismi geçtiğinde hem yüzlerde bir gülümseme yayılır, hem de gurur duyulur. Bu değerli sanatçımız Kemal Sunal’dır.

Okulda her yıl “Kemal Sunal Kültür ve Sanat Günleri” düzenlenir, sergiler, müzik ve tiyatro gösterileri yapılır, çeşitli sanatçılara ödüller verilir.

03 Temmuz tarihinde aramızdan ayrılışının 15. yılında Kemal Sunal’ı andık.

Tüm Türk halkının sevgisini kazanan Kemal Sunal, Vefa Lisesi’nde okurken, okuldaki “Zoraki Tabip” adlı tiyatro oyunuyla amatör olarak tiyatro yaşamına başladı. Vefa Lisesi’ndeki felsefe hocası Belkıs Balkır’ın, sanatçıyı Müşfik Kenter ile tanıştırmasının ardından, ilk profesyonel oyunculuğa Kenterler Tiyatrosu’nda başladı. Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda oynadığı bir oyunda Ertem Eğilmez tarafından çok beğenildi ve 1972 yılında beyaz perdeye transfer oldu. Uzun yıllar tiyatro ve sinema ile uğraşan Kemal Sunal, 1995 yılında yarım bıraktığı Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü’nü tamamladı ve ardından yüksek lisans yaptı. Yüksek Lisansını tamamladıktan sonra, “TV ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü” adıyla kitap olarak basılan yüksek lisans tezinde, kendi filmlerinin sosyolojik incelemesini yaparak, iktidarların sanat alanına yaptıkları ideolojik müdahaleyi irdeledi.

Çok uzun yıllar sonra, hem de her anlamda hedeflerini gerçekleştirmiş olan, tam 82 filmde oynamış ve onlarca birbirinden değerli ödül almış bir sanatçının, yine de üniversiteyi ve sonrasında yüksek lisansı bitirmesi, öğrenmenin yaşı ve sınırı olmadığını göstermiyor mu? İleri yaşlara kadar gelip, o seviyeden ve sahip olunan onca ünden sonra, bunu yapabilen dünyada kaç sanatçı vardır acaba?

Bu arada, okuldaki tiyatroda başarılı bir öğrencisini fark edip, profesyonel sanat dünyasına kazandıran bir hocanın da girişimi, her takdirin üzerindedir. Bunu yapabilecek kaç hoca var ki?

Onun filmleri güldürürken, düşündürür; düşündürürken insanların zihinlerinde yeni pencereler açar. Filmlerindeki komik sahnelerin ve diyalogların gerisinde, eleştiri ve bozuk giden düzene karşı bir başkaldırı vardır. Herkes onun canlandırdığı karakterlerde kendinden bir şeyler bulur; kendi söyleyemedikleri, ya da yapamadıklarını filmlerdeki Kemal Sunal yaptıkça, onu daha çok sever ve bağlanır.

Filmleri bugün genç kuşak tarafından büyük bir ilgi ile izlense de, filmlerin çekildiği yıllardaki sosyo-ekonomik faktörleri yakından bilen ve o dönemleri yaşamış olanların, aldıkları mesaj ve keyif bir başkadır.

Annem, her filmini defalarca izlemiş olmasına ve neredeyse diyalogları ezbere bilmesine rağmen, onu aradığımda eğer bir filmi TV’de oynuyorsa, “Şimdi Kemal Sunal’ın filmi var, sonra konuşalım…” diyerek, telefonu telaşla kapatmaya çalışır.

Hoş bir not: 11 Kasım 2014 tarihinde Google Türkçe arama motorunda, Kemal Sunal’ın 70. doğum günü sebebi ile özel bir Doodle yayınlamıştır. http://www.google.com/doodles/kemal-sunals-70th-birthday

Onu bir kez daha saygı ile anıyor ve kişiliğinin tüm sanatçılara örnek olmasını diliyorum…

Bu hafta ayrıca Dünya Gazetesi’nde “Bilişsel, Duygusal ve Kültürel Zekâ” başlıklı 5. makalem yayınlandı: http://www.dunya.com/bilissel-duygusal-ve-kulturel-zeka-160…

İyi Pazarlar 

2015/77

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir