Pazar… Pazar…
“Çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?” diye ünlü bir deyiş vardır. Son yıllarda “Gezmek” kültürel bir faaliyet olmaktan çıktı, genellikle tatil olarak değerlendiriliyor. Bazı gezilerde turistlerin müzelerden ve tarihi eserlerden çok deniz, güneş veya alışverişle ilgilendiğini söylesek yanlış olmaz sanırım. Tabii bu durum ülkeden ülkeye, kültürden kültüre ve insandan insana değişmektedir. Bence ne sadece okumak ne de sadece gezmek, ikisi de olmalı.
Bu pazar sabahı kahvenizin yanında kurabiye niyetine bir seyahatim sırasında duyduğum tarihi bir mekânla bir süpermarketin hikâyesini paylaşacağım.
Geçtiğimiz haftalarda Bursa’ya Mudanya üzerinden gidip geldim. Dönüşte Bursa’dan Mudanya İskeleye kadar beni Sevgili Fatih Çakmak ve Caner öztosun bıraktılar. Yolda bir taraftan sohbet ederken, bir taraftan da ekonomik durum hakkında konuştuk.
Mudanya’ya geldiğimizde bana artık faaliyette olmayan bir binayı göstererek “Buradaki süpermarketin altından antik bir kent çıktı, bölge halkı da buranın altında yatır var diyerek hiç gelmediler ve kapandı” dediler. Bu durumu araştırmalarını rica ettim.
Caner ve Fatih’in yaptıkları araştırmaya göre; Uludağ Üniversitesi, 2010 yılında Bursa’nın Mudanya ilçesinde 1. derece sit alanı olan “Myrleia” antik kenti bölgesinin yakınında yaptığı yüzey çalışması sırasında yoğun seramik parçalarına rastlayınca, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na bölgenin 1. derece sit alanı ilan edilmesini önermiş. Koruma Kurulu ise tarihi limanı 3. derece sit alanı ilan ederek imara açmış. Ardından Tesco Kipa Kitle Pazarlama Şirketi de 23 Eylül 2012 tarihinde aldığı ruhsatla bölgede süpermarket yapımına başlamış. (1)
Ancak süpermarketin temel kazıları sırasında antik kentin M.Ö. 7. yüzyıla ait duvarı ile heykellere rastlanınca, bölge halkı süpermarket inşaatının durdurulması için Koruma Kuruluna başvurmuş. Koruma Kurulu, 13 Şubat 2013 tarihli 1584 sayılı kararla “Myrleia” kentinin 3. derece sit alanı olarak kalmasını uygun bularak, kent üzerine yapılan süpermarketin devam ettirilmesine karar vermiş.
Kurul tarafından verilen özel izinle antik kentin üzerinde yapılan süpermarketin inşaatı bitmiş. Yaklaşık 20 m. uzunluğa ve 2 m. genişliğe sahip 2700 yıllık kent duvarları ve tarihi kalıntılar, süpermarketin bodrum katında cam çerçeve içine konulmuş (2) ve mağaza Haziran 2013’te açılmış. (3)
Etrafı cam çerçeveyle çevrilen tarihi kalıntıların süpermarketin içinde müşterilere sergilenmesine itiraz eden bölge halkı ise, yürütmeyi durdurma talebiyle Bursa 1. İdare Mahkemesi’ne başvurmuş. Yürütmeyi durdurma talebini kabul eden mahkeme bölgenin incelenmesi için bir bilirkişi heyeti görevlendirmiş.
Tabii bu arada bölge halkının “Altında yatır var” şeklindeki, ağızdan ağıza yayılan haberi de (WOM) mağazanın işlerinin durmasına neden olmuş.
Sonuç olarak Bursa 1. idare mahkemesi 22 Ağustos 2013 tarihinde yürütmeyi durdurma kararı almış ve mağaza kapanmış. (4) (5)
Yani sadece 2 ay açık kalan ve kapanmış olan süpermarkete yapılan milyonlarca liralık yatırım boşa gitmiş. Son olarak Kipa, 8 Ocak 2016 tarihinde mağazanın yerini Özdilek’e satmış. (6)
Bir sosyal sorumluluk örneği sergileyerek, tarihi kente sahip çıkan, bu işi kanuna uygun olarak ve destekleyici olarak da halkın hassas duygularını yanına alan Mudanya’lıları kutluyorum.
Bakalım Özdilek bu araziyi ne yapacak? Tarihi mekân camekân içinde kalmaya devam edecek mi, ya da halkın gezmesi için ortaya çıkarılacak mı? Bana göre Mudanya’lılar yine aynı hassasiyeti gösterecektir.
Mudanya’lıların bu dayanışmasının benzer olaylara örnek olmasını diliyorum…
İyi Pazarlar
2016/113
Kaynakça
(1) http://www.cumhuriyet.com.tr/…/Antik_kent_ustu_supermarket.…
(2) http://www.sabah.com.tr/…/avm-altinda-2700-yillik-tarih-yat…
(3) http://mudanya.gen.tr/…/3241-kipa-haziran-aynda-hizmete-acl…
(4) http://mudanya.gen.tr/…/3434-mudanya-myrleia-antik-kenti-ue…
(5) http://www.hurriyet.com.tr/antik-kent-ustu-avm-ye-izin-yok-…
(6) http://www.mudanyagazetesi.com/haber_detay.asp?haberID=2432