Pazar… Pazar…
Uluslararası diplomasi camiasında adından her zaman övgü ile söz edilen, kişiliği, bilgisi, deneyimi, görgüsü, asaleti, nezaketi, zerafeti ve zekasıyla tanıştığı herkesi kendine hayran bırakan, ülkemizin aydınlık yüzü, iftihar edilen Diplomat, Büyükelçi ve Dışişleri Eski Bakanı, Ailemizin büyüğü, Ulu Çınarı Vahit Halefoğlu her zaman örnek aldığımız bir insan olmuştur.
Vahit Halefoğlu, 19 Kasım 1919 yılında Antakya’da doğmuştur. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olduktan sonra, 1943 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda çalışmaya başlamıştır. O tarihten itibaren Ankara, Moskova ve Londra’da III. Katip, Ortaelçilik Başkatibi, Büyükelçilik Başkatibi, Ortaelçilik Müsteşarı, Büyükelçilik Maslahatgüzarı, Siyasi Dairede Müdür ve Daire Başkanı olarak görev yaptıktan sonra, 1962 yılında Beyrut Büyükelçiliğine Büyükelçi olarak atanmıştır.
1965 yılında Moskova Büyükelçisi, 1966 yılında La Haye Büyükelçisi, 1970 yılında Yüksek Müşavir ve aynı yıl Genel Sekreter Siyasi İşler Başyardımcısı, 1971 yılında Genel Sekreter Siyasi İşler Genel Müdürü olarak görev yapmıştır.
1972 yılında Bonn Büyükelçiliğine Büyükelçi olarak atanmıştır. 1982 yılında ise Moskova Büyükelçiliğinde Büyükelçi olarak görev yapmış ve 13.12.1983 – 21.12.1987 tarihleri arasında Dışişleri Bakanı olmuştur.
Mükemmel derecede konuştuğu Fransızca, İngilizce, Almanca, Osmanlıca ve Arapça ile aktif görev yaptığı dönemde ve emekli olduktan sonra da ülkemizi her zaman başarı ile temsil etmiştir. Başta Fransa Şeref Nişanı Légion d’honneur olmak üzere, İngiltere, Almanya, Finlandiya, Lübnan, S. Arabistan gibi bir çok ülke tarafından kendisine şeref nişanları verilmiştir. Diplomasi dünyasında yıllar içinde adım adım yükselmiş, her yaptığı görev sonrası ayrıldığı ülkede, sonradan yıllarca sürecek dostluklar kurmuştur.
Her gittiğimde hayranlıkla incelediğim kitaplığında Henry Kissenger, Helmut Schmidt gibi bir çok dünya lideri ile çekilmiş fotoğrafları bulunmaktadır.
Gerçek bir kitap kurdu olan Vahit Halefoğlu, kitap sayfalarında notlar alarak okur, ilerlemiş yaşına rağmen, son derece parlak zekâsı ile dünya siyaseti hakkında hepimize adeta ders verirdi. Geçen hafta ziyaretine gittiğimde Hillary Clinton’un “Zor Seçimler” isimli kitabını okuyordu, ben de daha sonra alır okurum diye kitabın fotoğrafını çekmiştim…
Kendi gibi Antakya’nın köklü ailelerinden gelen eşi Zehra Halefoğlu ile birlikte her fırsatta tüm aileyi etrafında toplar, ailenin en büyüğünden en küçüğüne kadar herkesle yakından ilgilenir ve detaylı sorular sorardı. Her seferinde hatırladığı ayrıntılar karşısında hayret ederdim.
Eşimin Amcası olmasının yanında, Antakya’daki okul döneminde rahmetli Amcam ve rahmetli Babamın arkadaşıydı… Şimdi dostları ve arkadaşları ile tekrar buluştuklarına inanıyorum…
O gerçekten yeri doldurulamayacak kadar değerli, hiçbir zaman dostları ve ailesi tarafından unutulmayacak bir insandır.
Mekânı Cennet olsun, nurlar içinde yatsın…
2017/158