KİTAP ÖNERİM – 16
“Procrastination” sözlük anlamı ile erteleme, oyalanma, ağırdan alma, sürüncemede bırakma, geciktirme ve savsaklama anlamına gelmektedir.
“Savsaklama “ ise bildiğiniz gibi, belirli bir sebep olmaksızın bir işi isteyerek geri bırakma, umursamama, yapacakmış gibi görünüp oyalama, baştan savma, ihmal etme olarak tanımlanabilir.
Neden mi bunları yazdım? Çünkü çağımızın hastalığı olarak insanlarda çok sık rastladığımız bu tutumlar yalnızca bireysel olarak kişileri değil, iş yerinde ya da ailede bulunan diğer kişileri de etkilemektedir.
Oturup çalışmaya başlamadan önce kapsamlı bir temizliğe veya bilgisayardaki klasörleri düzenlemeye girişmek, bundan sıkılınca internete dalıp saatlerce oradan oraya gezinmek, bir ara haberlere bakmak, acıkınca yemek pişirmek için tarif aramak, bir şey danışmak için bir arkadaşı arayıp uzun uzun başka konularda konuşmak ve ardından ilerleyen saatlerde buluşmak üzere sözleşmek, fakat bütün bunlardan aslında hiç mi hiç keyif almayıp nedensizce ertelenen o iş yüzünden duyulan kaygıyla ve suçlulukla cebelleşmeye devam etmek… İşte “Savsaklama” ile bunu kastediyoruz…
Psikolog Dr. Timothy A. Pychyl, 20 yılı aşkın bir süredir “Savsaklama Alışkanlığı” üzerinde çalışmaktadır. Araştırmalara dayalı güncel bilgi ve bulguları kısa ve anlaşılır biçimde sentezleyerek, bu pratik mücadele kılavuzunu hazırladı.
Kitapta en çok “Uydurduğumuz bahaneler ve kendimize söylediğimiz yalanlar” ile “Kişilik özelliklerimiz ve savsaklama alışkanlığı” bölümleri dikkatimi çekti. Ayrıca bazı bölümlerin sonuna işleri, görevleri, projeleri, hedefleri veya faaliyetleri düzenleyecek tablolar da konmuş.
“Hap” gibi bir solukta okunacak 116 sayfalı Türkçe okunuşu ile “Prokrastineyşın” başlıklı kitabı bitirdiğiniz zaman sorumluluklarınızı neden savsaklayıp durduğunuzu ve bundan nasıl kurtulacağınızı öğrenmiş olarak, bu habis alışkanlıktan da, dağ gibi yığılmış işlerden de kurtulmak üzere bir an önce kollarınızı sıvamak isteyeceğinizi düşünüyorum.
25.03.2017
Harika kutlarım kardeşim