KİTAP ÖNERİM – 25
Öncelikle herkese Hayırlı Ramazan’lar diliyorum. Tek dileğim, hiç olmazsa, bu mübarek ay süresince yalnız ülkemizde değil, tüm dünyada savaş, terör ve saldırıların durmasıdır.
Bence böyle bir ayda bol bol kitap okumalı, kendimizi mesleki ve kültürel anlamda beslemeliyiz.
Ayrıca bugün, tam 57 yıl önce demokrasinin ülkemizde ilk kez bir askeri darbe ile durdurulduğu günün yıldönümü. O günlerin acılarını ülkemiz yıllarca yaşadı ve ne yazık ki, sonrasında yaşanan diğer askeri darbe ve muhtıralara örnek oldu. Demokrasinin sürdürülmesinin ne kadar önemli olduğunu, ancak demokrasi tehlikeye düşünce daha iyi anlıyoruz…
Bugün size yazım tarzını ve içerik olarak uzunca bir zamandır desteklediğim “Hata Kültürü” formatı ile kaleme alınmış bir kitabı önereceğim.
“Dikkat Satıcı Giremez” ve “Ne Olmazsa Satış Olamaz” kitaplarının yazarı Sevgili Serdar Salepcioglu‘nun yeni kitabı “Damdan Düşen Bilir”i büyük bir keyifle okudum.
Kitabın bence en ilginç tarafı, bir “Hata Kültürü” bakış açısı ile kaleme alınmış ve hepimizin tanıdığı ünlü yazar, girişimci veya yöneticilerin sözlerine ve düşüncelerine bolca yer verilmiş olmasıdır. Bazı bölümlerde çok güzel örnekler verilmiş, okudukça hem keyif alıyor, hem de yazarın düşüncelerine katılmadan edemiyorsunuz.
Genç meslektaşım, “Satıcı Tüketen 11 Basit Hata” bölümünde satıcıların müşteri karşısında en çok yaptıkları hataları kaleme almış. Basit ve önemsiz gibi görünen, ancak müşteri kaybettiren bu hataların bir çoğunu deneyimli satıcıların bile yaptıklarını söylesem yanlış olmaz.
“Şirketler Şirketlerle Değil, İnsanlar İnsanlarla Çalışır” bölümünde, bir satıcının satış sürecine olumlu katkıda bulunup, şirketinin değerine değer katabilmesi için neler yapması gerektiği 6 madde halinde verilmiş. Bence her satıcının bu 6 maddeyi harfiyen uygulaması gerekmektedir.
Kitapta bir çok ilgi çekici bölüm olmasına rağmen, sözünü ettiğim sadece bu iki bölüm bile, satış profesyonelleri için son derece faydalı konuları içermektedir; bu nedenle satışla ilgilenenlerin mutlaka okumalarında fayda vardır.
Ancak konular satışla sınırlı değil, kariyer ve yönetim için de çok değerli bilgi ve öneriler de bulunmaktadır. Örneğin, “Kariyer Yönetimi Soruları” bölümünde bir kariyer yönetimi için hangi soruların sorulması ve hangi cevapların aranması gerektiği anlatılmış. Sadece iş hayatında halihazırda çalışırken kariyerini şekillendirmek isteyenlere değil, aynı zamanda çalışma hayatınabyeni başkayacak olanlara da altın değerinde fikirler verecek bu bölüm kitaba ayrı bir değer katmış.
Ama en çok “Nasıl Yönetmeli? -12 Prensip- başlıklı bölüm dikkatimi çekti. Bu bölümde kaleme alınan 12 prensibe birebir katılıyorum. Her yönetici veya yönetici adayının bu prensipleri okuması ve içselleştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Satış profesyonelleri için çok kullandığımız bir söz vardır: “Bir satıcıyı öldürmek istiyorsanız, yönetici yapın”. Bu sözü iki anlamda da değerlendirmek mümkündür. İlkinde yönetici olan satıcının, satış yapma konusunda geri plana düşmesi, ikincisinde ise yönetim kademesine çıkan bir satıcının, strateji ve yönetimle çok fazla zaman geçirip, satıştan kopması sonucunda heyecan ve motivasyonunu yitirmesi olarak düşünebilirsiniz. İşte, tam bu noktada Sevgili Serdar Salepcioglu‘nun böylesi yöneticiler için bir reçete tadındaki 12 prensip, kelimenin tam anlamı ile “Hayat kurtarmaktadır”.
Bu keyifli kitabı yazıp, satış profesyonellerine değerli fikir ve öneriler veren yazara ve kitabı iş dünyasına sunan Sevgili Dostlarım Tuğba Dedeoğlu Demir ve Hakan Demir çiftini tebrik ediyorum.
27.05.2017