KİTAP ÖNERİM – 34
Bu aralar iş dünyası ile beynin yapısı arasında gidip geliyorum. İş dünyasındaki başarının ardında yatan en büyük etkenin beynin yapısı olduğunu düşünmekteyim. Geçen hafta yapmış olduğum kitap önerimde IQ’dan, EQ’dan, CQ’dan ve son olarak da BI’dan söz etmiştim. Hepsi de beyinle alakalı değil mi?
O halde spiritüel konulara biraz devam edelim…
Dünyanın en değerli üniversitelerinden biri olan Stanford Üniversitesi’nde Nörobilim alanında çalışan ve dersler veren Dr. David Eagleman, 28 dile çevrilen ve birçok yayınevi ve gazete tarafından “Yılın Kitabı” seçilen “Incognito” isimli kitabından sonra, son kitabı “Beyin – Senin Hikâyen”le yeniden karşımızda…
Burada bir parantez açmak istiyorum; şöyle ki 2014 yılında yayınlanan “Incognito”nun kapağında kullanılan görsel, Belçikalı gerçeküstücü ressam René Magritte (1898 – 1967) tarafından 1966 yılında yapılan “The Pilgrim” isimli tabloyu fazlasıyla çağrıştırmaktadır. Bu nedenle de kitabın kapağını birçok dersimde veya sunumumda eleştirmiştim… Ekte hem kitap kapağının, hem de tablonun görseli bulunmaktadır.
İzninizle minicik bir parantez daha açayım; kitap önerileri yaparken, sadece kitapların içeriklerini paylaşmadığımı, bazen kitabın konusunu, bazen çevirmeni, bazen de kitabın kapak ve görselleri eleştirdiğimi fark etmişsinizdir. Açıkçası böylesi değerli bir yazarın kitap kapağı seçilirken, neden özgün bir görsel yaptırılmaz da, yaklaşık 48 yıl önce yapılan bir tablo kopyalanır, bunu anlamam zor…
“Incognito” kitabının kapak görselini bir tarafa bırakıp, Dr. Eagleman’in son kitabı “Beyin – Senin Hikâyen”le ilgili düşüncelerimi paylaşacak olursam; bu kitaba hayran olmamak mümkün değil…
Beyin biliminin hızla ilerleyen bir alan olduğunun farkındayız. Sadece bireysel olarak yaşamımızda değil, toplumsal olaylarda veya iş dünyasında da beyin biliminden yararlanılmaktadır. Kafatasımızın içinde bulunan tuhaf bilgisayımsal malzemeyi, dünyada yolumuzu bulurken yararlandığımız algısal düzeneği, kararlarımızı oluşturan ya da hayal gücümüze kaynak olan maddeyi, yani beyni tanımamız çok önemlidir. Beyni tanımak, kendini tanımaktır. Belki de kendimize şu soruyu sormakla başlayabiliriz: “Ben Kimim?”
İşte Dr. Eagleman, “Beyin – Senin Hikâyen”de aynen bu soru ile başlamış. “Ben Kimim?” başlıklı ilk bölümde beynin gelişim evrelerini anlatmış.
Değerli yazar, “Gerçeklik Nedir?” başlıklı bölümde ise, beynin biyolojik iç yapısının deneyimlerimizi nasıl oluşturduğunu yazmış. Bu bölümde yer alan iki başlık okuru kitaba neredeyse hapsediyor: “Görmek için gözlerden fazlası gerekir” ve “Görmek, sanıldığı kadar kolay değil”. Okuyunca anladım ki, gerçekten de öyle!…
Kitabın ilerleyen sayfalarında yer alan “Kontrol Kimde?” başlıklı bölümde, “Bilinç” ve “Bilinçdışı” kavramları detaylı olarak yazılmış. Burada en çok dikkatimi çeken konu ise “Sinapslar ve Öğrenme” oldu.
Günlük hayatımızdaki çok basit kararlardan, hayatımızın akışını etkileyecek önemli kararlara kadar, karar verme sürecinin nasıl gerçekleştiği ise “Nasıl Karar Veririm?” başlıklı bölümde zengin görsellerle okura sunulmuş.
“Yapay Zekâ” ile tamamlanan kitaptan gerçekten çok etkilendim ve bu konulara devam etmek üzere, hemen elime Sevgili Dostum Prof. Dr. Uğur Batı’nın “Sinaps” isimli kitabını aldım.
Haftaya cumartesi günü “Sinaps”te buluşalım mı?
29.07.2017