Pazar… Pazar… 2017/201

Pazar… Pazar…

Bulgaristan’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı Kırcaali’de, 1967 yılında dünyaya gelen Naim Süleymanoğlu, haltere 9 yaşındayken başlamış. O zamanki Bulgaristan politikalarının sonucu halter şampiyonalarına Naum Shalamanov adıyla katılmak zorunda kaldı.

1981 yılında Brezilya’da düzenlenen Dünya Gençler Şampiyonası’nda 2 altın madalya kazandı.

Süleymanoğlu, 16 yaşındayken bir kez daha şampiyonluk elde etti, ancak bu kez rekor kırdı!

Aynı dönemde silkme kategorisinde vücut ağırlığının üç katını kaldıran 2. halterci olarak tarihe geçti. Böylelikle tarihin en genç dünya rekortmeni unvanını almıştır. Kısa boyundan ötürü ona “Cep Herkülü” lakabı takıldı.

1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada yılın haltercisi seçilen efsanevi sporcu, 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’nda boy gösteremedi, çünkü Bulgaristan Sovyetler Birliği ile birlikte boykot kararı aldı. Süleymanoğlu, Bulgaristan Devlet Başkanı Todor Jivkov’un politikalarından mutsuzdu. Zorunlu göçler, dışlamalar ve Bulgarca konuşma zorunlulukları, efsane sporcunun içine sinmiyordu.

1986 yılında, Bulgaristan’daki baskılardan kurtulmak ve Türkiye adına müsabakalara katılmak için Avustralya’da düzenlenen Dünya Halter Şampiyonası’nda Türkiye Büyükelçiliği’ne sığınarak Türkiye’ye iltica etti.

1988 yılında Seul’da düzenlenen olimpiyat oyunlarına Türkiye adına katıldı ve Türk Hükümeti gerekli izini alabilmek için, Bulgaristan’a 1 milyon dolar ödedi.

Ancak, Seul öncesi ciddi bir rahatsızlık geçirdi. Doktorlar, Gülhane Askeri Tıp Akademisi’ne yatırılan efsanevi sporcu için Seul’e gitme ihtimalinin bulunmadığını söyledi. Ancak Süleymanoğlu buna karşı çıktı ve gitmek istediğini belirtti.

Bu olimpiyatlarda Süleymanoğlu 60 kg koparmada sırasıyla 145 kg, 150.5 kg, 152.5 kg, silkmede 175 kg, 188,5 kg, 190 kg, toplamda da 320 kg, 339 kg, 342.5 kg kaldırarak 6 dünya 9 olimpiyat rekoru kırdı.

Süleymanoğlu, böylece Türkiye’ye güreş dışında olimpiyatlar tarihinde ilk altın madalya kazandıran sporcu oldu.

1992 Barselona Olimpiyatları’nda rakiplerini çok rahat geçerek altın madalyayı kazandı. Aynı sene Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından “Dünyanın En İyi Sporcusu” seçildi.

1993 yılında Melbourne’de düzenlenen Dünya Şampiyonasında ise 3 altın madalya kazandı ve 2 de dünya rekoru kırmayı başardı.

1994 yılında İstanbul’da yapılan şampiyonada ilk defa Türk seyircisinin karşısına çıktı. Süleymanoğlu bu şampiyonada sakat olmasına rağmen 3 dünya rekoru kırmayı başardı ve bu başarı sayesinde 3 altın madalya kazandı.

1995’de Çin’de düzenlenen dünya şampiyonasında sakatlığı devam etmesine rağmen 3 altın madalya kazanmayı başardı.

1988 yılında Galler’in Cardiff şehrinde düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nda Türkiye’yi temsil eden Süleymanoğlu, 3 altın madalya daha kazandı.

1994 senesinde Varşova’da düzenlenen şampiyonada sadece üç kaldırış gerçekleştirdi ve burada 3 dünya rekoru kırdı!

1995 yılında Avrupa Halter Şampiyonası’nda sakat olmasına rağmen 1 altın ve 2 gümüş madalya kazandı.

Ülkemize kazandırdıkları o kadar fazla ki, hangisini sayalım?

Onun 1986 yılında Türkiye adına şampiyonalara katılması ile, ülkemizdeki spora bakış açısı değişti…

O, güreş dışındaki branşlarda olimpiyatlarda ülkemizi temsil etme ümidini yitirmiş gençlerimize ilham verdi…

Onun sayesinde sadece halter branşına değil, bir çok spor dalına aileler çocuklarını yönlendirmeye başladılar…

Dün onu kaybettik…

Cep Herkülümüze ne kadar teşekkür etsek azdır; Mekânı Cennet olsun…

İyi Pazarlar…

2017/201

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir