KİTAP ÖNERİM – 61
İki gün önce katıldığım bir yemekte, Nikola Tesla’nın adı geçince, Margardi Cheney’in kaleme aldığı ”Zamanın Ötesindeki Deha Tesla” isimli kitabını tekrar ele aldım…
Adı pek bilinmese de Nikola Tesla gelmiş geçmiş en büyük mucitlerden biridir. Sırp asıllı, Hırvatistan doğumlu ve ABD vatandaşı olan, bu dahi sayesinde bugün ışıl ışıl aydınlanan kentlerde yaşıyoruz.
Ancak Tesla’ya borçlu olduğumuz şey bununla sınırlı değil. Gerçekten zamanın çok ilerisinde yaşayan bir bilim insanı olan Tesla, patentinin Marconi’ye değil kendisine ait olduğunu ancak ABD Yüksek Mahkemesi kararıyla kanıtlayabildiği radyodan televizyona, robotlardan telsiz haberleşmesine, bilgisayardan füzelere kadar bugün günlük yaşamımızda yer alan pek çok şeyin mucidi veya fikir babasıdır.
Kendisine ait bir evi olmayan, otellerde yaşayan, hiç evlenmemiş ve en iyi dostu ünlü yazar Mark Twain ile güvercinler olan Tesla, yirminci yüzyılın ilk yarısında sayısız icatlar yaptı. Ancak bunları ticari ürüne ve kendisi için bir gelir kaynağına dönüştürmeyi pek umursamayınca, inanılmaz buluşları aç gözlü bazı “Tüccar mucitler” tarafından çalındı. Ne yazık ki, bugün onların isimleri ve markaları Tesla’dan daha çok biliniyor.
Hayallerine bugün bile ulaşılması zor görünen Tesla, İkinci Dünya Savaşı’nın ortasında, 1943 yılında öldüğünde, çalışmalarını yakından takip eden FBI bütün araştırma notlarına, yayınlanmamış makalelerine el koydu. Daha sonraki yıllarda nükleer teknolojinin geliştirilmesinde ve uzay çalışmalarına değerlendirildiği söylenen bu belgeler üzerinde halen incelemeler sürmektedir.
Bu kitapta, sadece bilim dünyasına yaptığı katkılar değil, sıra dışı yaşamı, saplantıları, garip davranışlarının nedenlerini de çok büyük bir ilgi ile okuma şansınız vardır.
Sadece bir paragraf yazarak, ne kadar ilginç bir kişiliği olduğu hakkında size bir fikir vermek isterim:
“Nikola gençliğinde şiir yazmaya başladı ve bunların bir kısmını yanında Amerika’ya da taşıdı. Ancak bu şiirlerin çok özel olduklarını düşünüyordu, bu nedenle de yayınlanmalarına asla izin vermedi. Arkadaş toplantılarında yeni tanıştığı insanları, kendi dillerinde (ister İngilizce, ister Fransızca, ister Almanca, ister İtalyanca) yazılmış şiirler okuyarak hayrete düşürmekten büyük bir zevk alıyordu. Hayatı boyunda da arada sırada şiir yazmaya devam etti…”
Evet, Nikola Tesla şiir yazacak kadar ileri seviyede altı dil konuşabiliyordu…
Keyifli okumalar dilerim ?
03.02.2018