KİTAP ÖNERİM – 82

KİTAP ÖNERİM – 82

“Duygusal Zekâ” kuramının fikir liderlerinden ve aynı bu başlıkta bir kitabı bulunan Daniel Goleman’ın Richard Boyatzis ve Annie McKee ile birlikte kaleme aldığı “Yeni Liderler” isimli kitabını yıllardır elimden bırakmadım desem yeridir.

Zaman zaman tekrar yararlanmak için hızlıca bazı bölümlere göz atarım. Bazı satırlarında yeni keşifler yaptığımı fark edince de, bu keyifli kitabın yıllar sonra bile bana yeni bir şeyler öğretmesi karşısında, yazara olan hayranlığım artmaktadır.

Bence bu kitabı takım liderlerinin, ekip şeflerinin, bölüm müdürlerinin veya en az bir kişiyi bile yöneten yöneticilerin, eğitmenlerin, öğretmenlerin veya iş dünyasında insanlarla iletişim içinde olan herkesin mutlaka okuması gerekmektedir.

Birinci kısımda “Duygusal Zekânın Gücü” anlatılmış. Bu kısımda en etkileyici bulduğum bölüm “Liderlik Repertuarı”dır. Ben kişisel olarak, bu bölümde anlatılan çeşitli liderlik tarzlarından “Eğitici Tarz”ı (Coaching) benimsemiş bulunmaktayım. Basketbol takımlarında oyunculara taktik ve eğitim veren “koç”luk işlevinin iş yaşamındaki karşılığı olan eğitici/eğitmen tarzı, eğitmenlik işlerinin yapılmasından çok, kişisel gelişim üzerine odaklansa da, genelde bu tarz dikkat çekecek kadar olumlu bir duygusal tepkinin ve liderin kullandığı diğer tarzlardan neredeyse bağımsız olarak, daha iyi sonuçların habercisidir.

İkinci kısım olan “Liderin Yaratılması”nda, günümüzde kaçınılmaz olan “Değişme Şevki” ve “Başkalaşım” geniş olarak okura sunulmuş. Hedeflerle ilgili sayfalarda, nelerin hedefleneceği ve bunların neden belirleneceği konusunda ilham verici açıklamalar bulunmaktadır. Günümüzde yaşadığımız belirsizliklerin baskın olduğu iş dünyası için bu satırların tekrar tekrar okunmasında ve içselleştirilmesinde fayda vardır.

Son kısım olan “Duygusal Zekâlı Örgütlerin İnşası”nda ise, ekiplerde duygusal zekânın oluşturulması ile ilgili adım adım yol haritası tarif edilmiş ve çeşitli örneklerle zenginleştirilmiş.

Kitabın son sayfalarına “Liderlik Yeterlikleri” eklenmiş. Bana göre “Özbilinç, Özyönetim, Sosyal Bilinç ve İlişki Yönetimi” olarak özetlenen bu yeterlikleri herkes küçük bir kâğıda yazmalı veya cep telefonuna kaydetmeli ve zaman zaman da açıp okumalıdır.

Keyifli okumalar dilerim…

15.09.2018

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir