19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz!
Bir düşünün, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve 18 arkadaşı, haklarında verilecek idam kararlarını hiçe sayıp, 16 Mayıs 1919 tarihinde Beşiktaş’tan motor ile Kızkulesi açıklarında bekleyen Bandırma Vapuruna binmeselerdi, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basarak, Anadolu’da Kurtuluş Savaşını başlatacak kıvılcımı ateşlemeselerdi ve düşmanları bu topraklardan atmasaydık, bugün ne durumda olurduk?
619 yıl süren Osmanlı İmparatorluğu çökmüş, başkent düşman tarafından ele geçirilmiş, Anadolu’nun üç tarafı düşman işgaline uğramış ve millet yok olmak üzeredir. Tarihten silinme ile karşı karşıya olduğumuz bir dönemdir. Ülke işgalden kurtulmayacaktı ve belki de bir manda devleti olacaktı. O şartlarda hiç bir vatandaşımızın özgürce bir başka şehire seyahat etmesine izin verilmeyecekti. Hiç kimse evinin kapısı kitleyip, evinde huzurla oturamayacaktı, her an işgal kuvvetlerine bağlı askerler, içeri girip konrol yapma hakları olacaktı. “Gözünün üzerinde kaşın var” bahanesi ile insanlarımız kamplara kapatılacaktı. Ezan ancak caminin içinde duyulabilecek şekilde okutulacak ve sürekli baskı altında kalınacaktı. Bunun nasıl olduğunu anlamak için, mübadele sonrası Batı Trakya’da kalan Türk asıllı Müslümanların çektikleri sıkıntılara bakmak yeterlidir.

Stratejik olarak bir köprü görevini gören, Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan, Karadeniz’in Akdeniz’e açılmasını iki dar boğaz ile ayıran, Ortadoğu yeraltı kaynaklarına bu kadar yakın olan bir kara parçasını, emperyalist güçler, hiç bırakırlar mıydı? Bu verimli toprakları yıllarca sömürmezler miydi? Savaş tazminatı olarak, tüm vergileri kendi ülkeleri adına toplayıp, diledikleri insanları, kendi ülkelerine köle işçiler olarak götüreceklerdi. Bunu da anlamak için de, batılı ülkelerin, Afrika ya da Hindistan’da yaptıkları sömürülere bir göz atmak yeterlidir.
19 Mayıs 1919 bizim için çok önemli bir tarihtir.
O tarihte Osmanlı Ordusunda 640’ın üzerinde paşa ve binlerce subay bulunmasına rağmen, sadece 19 Vatan evladı İstanbul Galata’dan hareket eden ve kaptanlığını İsmail Hakkı DURUSU’nun yaptığı Bandırma isimli vapurla 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkarlar.
İşte Türk Milletinin kaderinin döndüğü andır bu ve sembolik olarak Kurtuluş Savaşı başlamış olur.
Başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere bu 19 Kahramanı rahmet ve minnetle anıyoruz:
III. Kolordu Komutanı Kurmay Albay Refet Bey (General Bele),
Müfettişlik Kurmay Başkanı Kurmay Albay Manastırlı Kâzım Bey (General DIRIK),
Müfettişlik Sağlık Bakanı Doktor Albay İbrahim Talî Bey (ÖNGÖREN),
Kurmay Başkan Yardımcısı Kurbay Yarbay Mehmet Ârif Bey (AYICI),
Karargâh Erkân-ı Harbiyesi İstihbarat ve Siyâsiyât Şubesi Müdürü Kurmay Binbaşı Hüsrev Bey (GEREDE),
Müfettişlik Topçu Komutanı Topçu Binbaşı Refik Bey (SAYDAM),
Müfettişlik Başyaveri Yüzbaşı Cevad Abbas (GÜRER),
Kurmay Mülhakı Yüzbaşı Mümtaz (TÜNAY),
Kurmay Mülhakı Yüzbaşı İsmail Hakkı (EDE),
Müfettişlik Emir Subayı Yüzbaşı Ali Şevket (ÖNDERSEV),
Karargâh Komutanı Yüzbaşı Mustafa Vasfi (SÜSOY),
Kurmay Başkanı Emir Subayı ve Müfettişlik Kâlem Âmiri Üsteğmen Arif Hikmet (GERÇEKÇI),
İaşe Subayı Üsteğmen Abdullah (KUNT),
Müfettişlik İkinci Yaveri Teğmen Muzaffer (KILIÇ),
Şifre Kâtibi,
Birinci Sınıf Kâtip Fâik (AYBARS),
Şifre Kâtibi Yardımcısı,
Dördüncü Sınıf Kâtip Memduh (ATASEV).
Mustafa Kemal Atatürk kaleme aldığı “Nutuk” adlı eserinin 1. bölümünde yer alan “Benim Kararım” adlı kısmında o günlerdeki düşüncelerini şu şekilde kaleme almıştır:
“Osmanlı ülkeleri bütün bütüne parçalanmıştı. Ortada bir avuç Türkün barındığı bir ata yurdu kalmıştı. Son sorun, bunun da paylaşılmasını sağlamak için uğraşılmaktan başka bir şey değildi. Osmanlı Devleti, onun bağımsızlığı, padişah, halife, hükûmet, bunların hepsi anlamını yitirmiş birtakım anlamsız sözlerdi.
Neyin ve kimin dokunulmazlığı için kimden ve ne gibi yardım istemek düşünülüyordu?
Öyleyse sağlam ve gerçek karar ne olabilirdi?
Baylar, bu durum karşısında bir tek karar vardı. O da ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak.
İşte, daha İstanbul’dan çıkmadan önce düşündüğümüz ve Samsun’da Anadolu topraklarına ayak basar basmaz uygulamaya başladığımız karar, bu karar olmuştur.”
19 Mayıs 1919 tarihini resmi olarak Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ediyor ve “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutluyoruz!
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, okyanus, gökyüzü, açık hava ve su

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir