Pazar… Pazar… 2018/216

Pazar… Pazar…

2018 Kış Olimpiyatları geride kalıp, dünya spor tarihinde belki de bir ilkle yerini alırken, tüm dünyaya çok önemli mesajlar vermiştir.

1945 yılında İkinci Dünya Savaşının bitmesinden sonra, Sovyetler Birliği Kuzey Kore’yı, Amerika Birleşik Devletleri ise Güney Kore’yi işgal etti.

1946 yılında Kuzey Kore’de Komünist Partisi kuruldu ve devletin başına eğitimini Kızıl Ordu’da tamamlamış, şimdiki Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un dedesi olan Kim İl Sung getirildi. 1950 yılında ise ülke, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti adı ile bağımsızlığını ilan etti ve o günden bu yana dünyanın, dış dünyaya en kapalı ülkesi olmasının yanı sıra, yaptıkları nükleer füze denemeleri ile tüm dünya için tehdit olmaya devam etmektedir.

Güney Kore ise 1948 yılında bir demokratik ülke olarak kuruldu. 16 idari bölüm içeren bir cumhuriyet devleti olup ve gelişmiş ülkeler statüsünde yer almaktadır. Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, OECD ve G20 kurullarına üye olan, APEC ve Doğu Asya Zirvesi kurucuları arasında yer alan Güney Kore’de yaşam standartları oldukça yüksektir. Amerika ve Avrupa ülkelerine göre Güney Kore’de suç oranı oldukça düşüktür.

Yaklaşık 73 yıldır, birbirinden ayrı yaşayan, aynı ırka ve kültüre sahip Korelilerin bir daha bir araya gelmelerini veya iki ülkenin birleşmesini dünya hayal bile etmemektedir.

Ancak sporun büyüleyici özelliği bir kez daha ortaya çıktı…

Spor söz konusu olunca, insanlık, kardeşlik, barış ve dostluk gündeme gelir. Spor, sanat ve müzik insanları biraraya getiren evrensel kavramlardır.

Bunun en güzel örneğini bir kez daha, 09-25 Şubat 2018 tarihleri arasında Güney Kore’nin Pyeongchang şehrinde yapılan resmı adı “XXIII Olympic Winter Games” olan 2018 Kış Olimpiyatlarında gördük.

Kuzey Kore ile Güney Kore’li sporcular, “Birleşik Kore” bayrağı altında geçiş töreninde birlikte yürüdüler ve aynı takımlarla yarıştılar.

Bence, içinde bulunduğumuz coğrafya başta olmak üzere, dünyanın bir çok yerinde savaş ve huzursuzluk devam ederken ve aynı dine veya ırka sahip insanlar birbirlerini acımasızca öldürürken, 2018 Kış Olimpiyatlarında düşman kardeşler Kuzey Kore ile Güney Kore’nin bir süreliğine dahi olsa bir araya gelmeleri ve tek bayrak altında yarışmaları, tüm dünyada barış için ümitlerin filizlenmesini sağlamıştır.

Bu birliktelikten tüm dünyanın alması gereken çok önemli mesajlar vardır. Spor, müzik ve sanatın birleştirici gücü, her türlü ekonomik, siyasi veya askeri gücün üzerindedir.

Dilerim ki, tüm dünyada düşmanlık, savaş, terör, cinayetler ve insanlık suçları yok olsun; sevgi, barış ve dostluk her yere yayılsın…

İyi Pazarlar…

2018/216

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir