Pazar… Pazar…
Ülkemizin gündemi öylesine yoğun ki, her haber veya her fotoğraf üzerine yüzlerce şey yazılabilir.
Aslında burada yazmaya başladığımda, amacım bir “Pazar Kahvesi” yanında sohbet tadında yazılar yazmaktı. Hem hayattan, hem de hayatın içinden beslenen “Pazarlama” konularında yazılar yazarak, nacizhane bilgi ve deneyimlerimi paylaşmaktı.
Peter F. Drucker’ın tanımlamış olduğu gibi, ben bir “bilgi işçisi”yim. Büyük veya küçük herkesten bir şeyler öğrenmeye ve herkese öğrendiklerimi aktarmaya çalışıyorum; bütün çabam bunun için!
İş dünyasında özellikle yönetim veya pazarlama alanında dikkatimi çeken bazı uygulamalar veya işlerle karşılaştığımda, bunları kendi bilgi ve becerilerimle değerlendirmeye çalışıyorum. Bazılarını diğer işletmelere güzel örnekler oluşturabileceğinden, bazılarını ise ders alınması ve aynı hataların yapılmaması için paylaşıyorum.
Şimdi “Pazar Kahvesi” diye yazınca, geçen gün yeni açıldığını gördüğüm bir kahve dükkânı aklıma geldi: “Artukbey”
Gözüme takılan birkaç konuya burada değinmek istiyorum.
Kahve dükkânının logosu oluşturulurken ekte sunduğum görsellerde dikkatinizi çekeceği gibi KFC’nin logosundan esinlenilmiş, ancak aynı sempatiyi yaratmıyor. Başka Türk şirketleri de bunu yaptı, ama bu da olmamış…
Şirketin logosuna “Since 1910” (1910 yılından beri) diye bir ibare konmuş, şirketi internetten araştırdım böyle bir bilgiye ulaşamadım. Şirketin kendi web sitesine bu sabah girdim, kendileriyle ilgili bilgilerin olması gerekirken, bir yazılım şirketinin bilgileri eklenmiş. (1) Aynı işletmenin Facebook hesabında da böyle bir bilgi yok. Mardin iş dünyasını tanıtan web sitesinde bu işletmenin genel müdürü, yazısında 15 yıl önce kuruldukları yazmış. (2)
Her bilgi doğru olmalı ve kanıtlanabilmelidir. Eğer kuruluş yılı gibi bir bilgiyi ifade ediyorsanız, bu doğru olmalıdır. Yani, “Geçmişimiz var, bu işte deneyimliyiz” gibi bir algı ile tüketicileri yanıltmamalısınız. “Başkaları yazıyor, biz de yazalım” denmemelidir. Diyelim ki, gerçekten 1910 yılında kuruldunuz, o zaman bu bilgiyi açıkça vermelisiniz. Web sitenizde bu bilgi eksik olmamalı ve başta genel müdürünüz olmak üzere, tüm çalışanlar aynı ifadeyi kullanmalıdır. Kaldı ki, bir işletme 15 yıllık olsa bile “İyi kahve” yapamaz mı? Örneğin “Kahve Dünyası” ilk mağazasını 11 yıl önce açtı. (3) Belki de bu konuda bir Halkla İlişkiler ajansına danışmakta fayda var…
Camlara konan iki görsel var, bunlar da renk ve kompozisyon itibarıyla uluslararası bir dondurma markasının görselinden esinlenilmiş gibi duruyor. Eminim ki kahvelerinin tadı çok güzeldir; ama bir markanın pazarlama çalışmaları ve tanıtımı çok özenli yapılmalıdır.
Logo ve görseller özenle tasarlanmalıdır. Tüketici her şeyin farkındadır. Güzel ve farklı olandan esinlenmek, tabii ki mümkündür. Ancak kopyalamak tüketicilere itici gelebiliyor. Üstelik kahvede “Mardin” kültürünü yansıtarak, çok daha etkili bir mesaj verilebilirdi. Yani, özünüz çok değerli, oysa sözünüz bunu yansıtmamış. Franchising (Bayilik) de vermek istediğiniz için, bu durum daha da önem kazanıyor, çünkü bayilik adayları yatırım yapacakları işletmeleri mercek altına alırlar. Belki de reklam çalışmalarınız için bir reklam ajansına danışmakta fayda var…
Bu örnek üzerinde söylenebilecek daha çok söz var, ama burada bu kadar olabiliyor. Yine de yerel bir dükkân olarak kalmak yerine, tüm ülkeye yayılma girişimlerinden dolayı kendilerini kutluyor ve başarılar diliyorum.
Sonuç olarak, eğer bir markalaşma gayretiniz varsa, her adımı dikkatle atmalısınız. Hedef kitleniz ne olursa olsun, herkes her şeyin farkındadır. Tüketiciler iyi şeyleri veya kötü şeyleri hemen fark eder. Artık böyle bir dünyada yaşıyoruz.
Kaynakça
(1) http://www.mardinkuruyemis.com/hakkimizda
(2) http://www.mardinisdunyasi.com/firmalar/artukbey_37.html
(3) http://www.kahvedunyasi.com/hakkimizda/
İyi Pazarlar
2015/90