KİTAP ÖNERİM – 37
Avusturya doğumlu yönetim bilimci Peter F. Drucker (1909 – 2005) tüm dünyada bir yönetim dehası olarak tanımlanır. 1950 yılında yazdığı “İşletme Кavramı” isimli kitabı ile iş dünyasına yepyeni bir bakış açısı kazandırdı. Hatta “Sonrasında üniversitelere bu başlıkta önce bölüm, sonra da ayrı bir okul olarak kurulmasını sağlamıştır” desek, yanlış sayılmaz. 1954 yılında ise en önemli makalesi “Yönetim Uygulaması”nı yayımladı. Bu çalışmasında, işletmeleri masaya yatırdı. Özetle, yönetimin bir bilim ya da sanat değil, bir meslek olduğunu gösterdi.
Bence günümüzde “İşletme” öğrenimi gören herkesin Drucker’dan öğrendiği bir şey mutlaka vardır. Benim de çok yakından ilgilendiğim liderlik, yetenek ve organizasyon konularında, Drucker’ın aşağıda yazdığım cümlelerine katılmamak mümkün mü?
Lideɾlik üzeɾine:
“Hiçbiɾ zaman ‘ben’ diye düşünme ve söyleme. ‘Biz’ diye düşün ve konuş. Etkin lideɾleɾ sadece oɾganizasyonun güvenine sahip olduklaɾı iςin otoɾiteye sahip olduklaɾını biliɾleɾ. Oɾganizasyonun ihtiyaç ve imkânlaɾının kendi ihtiyaçlaɾından önce geldiğini anlaɾlaɾ.”
Yetenek üzeɾine:
“Yönetimin iki ana göɾevi yeteneği çekmek ve tutmak haline geldi. Bilgi çalışanlaɾının biɾçok seçeneği vaɾ; gönüllüleɾ olaɾak muamele göɾmeli ve yönetilmelileɾ. Kişisel başaɾı ve kişisel soɾumlulukla ilgileniɾleɾ. Devamlı öğɾenme ve eğitim bekleɾleɾ. Saygı ve otoɾite isteɾleɾ. Bunlaɾı onlaɾa sağlayın.”
Oɾganizasyon üzeɾine:
“Etkin oɾganizasyonlaɾ kendileɾini tatmin etmek iςin değil, müşteɾi ihtiyaçlaɾını kaɾşılamak iςin vaɾdıɾ. Lideɾleɾ oɾganizasyonu oluştuɾan çalışanlaɾın kendileɾini süɾekli yenileyebilecek şekilde dışaɾı odaklanmasını sağlamalıdıɾ.”
Drucker’ın 1985 yılında yazdığı, ancak bizde bu yıl yayımlanan “İnovasyon ve Girişimcilik” kitabı aynı diğer kitapları gibi bir başyapıt niteliğinde.
Değerli kitap 3 bölümden oluşmaktadır.
İlk bölüm olan “Uygulamada İnovasyon”da, inovasyon ve inovatif fırsat için yedi kaynak sunulmuştur. Bu bölüm “İnovasyon İlkeleri” ile tamamlanmaktadır.
İkinci bölüm olan “Uygulamada Girişimcilik”de, girişimci bir yönetim için temel ilkeler anlatılmıştır.
Son bölüm olan “Girişimcilik Stratejileri”nde ise, en çok okunması gereken,
• En Baştan Tartışmasız Lider,
• Onlara Olmadıkları Yerde Vurmak,
• Ekolojik Nişler,
• Değerleri ve Nitelikleri Değiştirmek
başlıkları yer almaktadır.
Her ne kadar kitap günümüzden 30-32 yıl önce yazılmış da olsa, okudukça kitabın halen güncelliğini koruduğunu ve Drucker’ın ileri görüşlülüğü karşısında etkileneceksiniz. Bir hoşluk da kitapta, hepimizin çok yakından tanıdığı şirket veya markaların bugün bulundukları yere gelmelerini sağlayan inovasyon örneklerinin anlatılmış olmasıdır.
Öncelikle halen işletme eğitimi gören tüm öğrencilerin kesinlikle okumaları gereken bu değerli eseri, ayrıca tüm girişimcilere ve bir fikri olup da bunu hayata geçirmek isteyen herkese öneriyorum.
19.08.2017