Pazar… Pazar…
Kitap okuyan sayısı azalıyor…
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı kütüphane istatistiklerine göre, 2014 yılında resmi okul, özel okul ve özel kurslarda bulunan kütüphanelerden 2.899 adedi çeşitli nedenlerle kapandı. Türkiye’de kütüphane sayısı bir önceki yıla göre %9,4 azalarak 27.948 adede geriledi. Bu sayıya 1 milli kütüphane, 1.121 halk kütüphanesi ve 559 üniversite kütüphanesi de dahildir.
77 milyon nüfusa sahip ülkemizde milli kütüphanenin üye sayısı 28.356, halk kütüphanelerinin üye sayısı 1.209.766 ve üniversite kütüphanelerinin üye sayısı 3.870.112 kişi. (1)
Yapılan araştırmalarda Türkiye’de ihtiyaç maddeleri sıralamasında kitap 235. sırada yer almaktadır.
Japonya’da toplumun %14’ü, ABD’de %12’si, İngiltere ve Fransa’da %21’i düzenli kitap okurken, Türkiye’de sadece on binde bir kişi düzenli kitap okumaktadır.
Türkiye’de günde ortalama 5 saat TV seyredilirken, kitap okumaya yılda sadece 6 saat ayrılmaktadır.
8 milyon nüfusa sahip Azerbeycan’da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, 77 milyon nüfusa sahip Türkiye’de bu rakam 2.000 – 4.000 dolaylarında.
Birleşmiş Milletlerin insani gelişim raporunda ülkeler kitap okuma oranına göre dizilmiş listede Türkiye 86. sırada yer aldı.
Son 5 yılda Anadolu’da 10.000’in üzerinde kitapçı kapandı. (2)
Kimse “İnternet yaygınlaştı, e-kitaplar okunuyor” demesin, internette ağırlıklı olarak sosyal medya takip edildiğini ve gazete okunduğunu biliyoruz.
Ekteki “Dünya Kitap Üretimi ve Kitap Okuma Oranları”nı gösteren haritaya bir göz atmanızı rica ederim. Türkiye’nin de içinde bulunduğu en düşük orana sahip (% 0,9) ve en koyu renkle gösterilmiş bölgeyi hemen fark edeceksiniz. (3)
Bu haritayı çok farklı perspektiften değerlendirmek mümkün…
En çok huzursuzluğun olduğu ve terör olaylarının en çok faaliyet gösterildiği bölgeleri gösteren bir harita yapılsaydı, en koyu renk hangi bölge ile gösterilirdi?
En fazla insan haklarının çiğnendiği, en çok kadın cinayetlerinin işlendiği ve çocuk gelinlerin olduğu bölgeleri gösteren bir harita yapılsaydı, en koyu renk hangi bölge ile gösterilirdi?
En az kültür faaliyetlerinin yapıldığı, en az tiyatro oyunlarının sergilendiği, en az opera ve bale gösterilerinin yapıldığı bölgeleri gösteren bir harita yapılsaydı, en koyu renk hangi bölge ile gösterilirdi?
Uluslararası spor karşılaşmalarında veya olimpiyatlarda en az madalya alan bölgeleri gösteren bir harita yapılsaydı, en koyu renk hangi bölge ile gösterilirdi?
Buna benzer örnekleri çoğaltabiliriz. Oysa bulunduğumuz coğrafya, ilk medeniyetlerin kurulduğu, ilkçağdan beri yerleşim birimlerinin olduğu, yüzlerce kavim, devlet, imparatorlukların yaşadığı, üç büyük semavi dinin doğduğu ve dünyaya yayıldığı bölgedir. Yeni çağa kadar medeniyet, tıp ve ilim batıdan daha ileri düzeyde olduğu bir bölgeydi.
Şimdi ise, medeniyet seviyesine yetişmeye çalışıyoruz.
Neden böyle geri kaldık?
Tüm bu sonuçları sadece matbaanın icadından 200 yıl sonra getirilmesine, eğitim kalitesinin düşük olmasına ve kitap okuma oranımızın düşük olmasına bağlamak mümkün değil tabii ki… Ama bunların büyük etkisi yok mudur?
Kaynakça
(1) http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/29742483.asp
(2) http://www.farklibirbakis.com/dunyada-en-az-kitap-okuyan-u…/
(3) http://www.farklibirbakis.com/…/dunya-kultur-kitap-okuma-ha…
İyi Pazarlar…
2015/83