Pazar…Pazar… 2020/338

Pazar…Pazar…

E-KİTAP

Ülkemizdeki süregelen kitap okuma oranın düşük olması, üzerine Y kuşağından başlamak üzere, yeni kuşakların internetin hayatımıza girmesi ile birlikte kitap okuma yerine, sanal ortamda kaynaklara erişme eğilimleri, son yıllarda özellikle iş kitaplarının satışlarının düşmesine, hatta bazı kitapların neredeyse hiç satılmamasına veya çok az satılmasına neden olmuştur.

Bunlar yetmezmiş gibi, 2020 yılının başından beri tüm dünyayı etkileyen Covid-19 salgını nedeniyle, AVM ve kitapevlerinin kapatılması, kitap satışlarını iyice düşürmüştür.

Kuşkusuz, bu süreçte e-ticarete yönelimler artmıştır, ama yine de kitap satışları, yukarıda değinmiş olduğum gibi, özellikle iş kitaplarının satış adetleri beklenenin çok çok altındadır. Bu süreçte kağıt ve basım maliyetleri artmış, yayınevleri de yeni kitap basımında doğal olarak çekimser kalmışlardır. Hatta bu süreçte bazı yayınevleri kitap basma faaliyetini geçici süreliğine durdurmuş, daha önce basmış oldukları stoktaki kitapları satmaya çalışmışlardır.

Kitap ve yayın dünyasının çok içinde olan ve hemen hemen bu camiadaki etkin yayınevleri ile iletişimde olan biri olarak, ne kadar zorluklar yaşadıklarını biliyor ve onlara bu mücadelelerinde hak vermekteyim.

Bir yandan ülkemizin daha verimli işler yapmasını, üretmesini, markalaşmasını, ürünlerinin dünya pazarlarına çıkmasını, şirketlerin iyi yönetilmesini, etkin pazarlama ve satış faaliyetleri yapmasını arzu ediyoruz, ama bu konuda gerek akademik, gerekse deneyimlerin ve vakaların aktarıldığı kitapları ve kaynakları okuma gibi bir alışkanlığı da kazanmıyoruz. Tabii bu konuda eğitim alan, personeline kitap dağıtımı yapan sayısı az şirketleri takdir etmek isterim.

Bütün bu genel değerlendirmeleri yaptıktan sonra, çok yakın dostlarım olan

Tuğba Dedeoğlu Demir

ve

Hakan Demir

’in kurucuları oldukları, bir çok kitap ve projede stratejik iş ortaklığı yaptığımız

Ceres Yayınları

‘nın, azimle, inançla, etik değerler çerçevesinde, bıkmadan usanmadan ve bir gün dahi enerjilerinden hiçbir şey kaybetmeden, ülkemiz iş dünyasına ve bireylerin kişisel gelişimine katkı yapacak kitapları yayınlamaya ve dağıtımına devam etmektedirler. Birer dinamo gibi çalışan bu iki değerli dostumun kitap ve yayın dünyasındaki çabaları ve bence ülkemiz iş dünyasına yaptıkları katkılar sözlerle ifade edilmeyecek kadar değerlidir. Tabii bu arada meslektaşım ve çok yakın arkadaşım

Taner Ozdes

‘e bundan yaklaşık 8 yıl önce bizi tanıştırdığı için de teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

İçinde yaşadığımız bu salgın döneminde, okurlarına ve ülkemiz iş dünyasına bir katkı yapmak amacı ile, -ki özellikle bu dönemde buna çok daha fazla ihtiyacımız vardır- Ceres Yayınları, en aktüel konu olarak, yeni dünyada değişen satış dinamiklerini öngören birbirinden değerli yazarların düşüncelerini bir araya getirerek, ücretsiz bir e-kitap yayınladı.

Henry Ford’un “Bir araya gelmek başlangıçtır, bir arada durabilmek ilerlemedir, birlikte çalışmak başarıdır.” sözlerini bir motto olarak kabul eden Ceres Yayınları, dijital dünyanın artık çok daha etkin olduğunun da bilinci ile, kendilerinden kitap yayınlamış olan, tüm satış eğitmeni ve yazarları bir araya getirerek, tüm dünyanın içinde bulunduğu bulanık suya kaynak olması amacı ile, “Kısa sürede gelecekte satış dinamikleri nasıl olacak?” sorusuna her yazarın kendi perspektifinden cevap vermesini sağladılar.

Sevgili Tuğba ve Hakan Demir, “Bu çalışmayı ücretsiz dağıtmak istiyoruz” dediklerinde, hiç bir yazar “Neden?” diye sormamış ve hepsi özveri ile düşüncelerini ve öngörülerini kaleme almışlardır. Nacizhane benim de bu e-kitapta bir bölüm yazmış olmam, beni çok mutlu etmiştir.

Ceres Yayınlarının bu özverili çalışmasını tüm kalbimle kutluyor, kendilerine en içten şükranlarımı sunuyorum. Bu katkılarından dolayı onlarla birlikte çalışmaktan onur duyduğumu belirtmek isterim.

Şimdi iş siz değerli okur dostlarımıza, iş dünyasının profesyonellerine, kendilerini geliştirmek isteyenlere ve tabii ki yarının girişimcileri, yöneticileri ve çalışanları olacak öğrencilere düşmektedir.

Okuyunuz, yararlanınız ve paylaşınız:

https://play.google.com/store/books/details?id=PFvvDwAAQBAJ

Hep birlikte ekonomik olarak daha güçlü, daha iyi işler yapan ve dünyaya markalar sunan bir Türkiye olmak dileği ile…

İyi Pazarlar…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir