Pazar…Pazar…
HİBRİTLEŞMEK KAÇINILMAZ
Dün çok değerli dostlarımın organize etmiş oldukları ve yine birbirinden değerli iş insanı, öğretim üyesi, uzman ve eğitmenlerin sunum yaptıkları, eğitim verdikleri veya sohbetlerin olduğu “Hibritleşme Yolculuğu” isimli, bilgisayar üzerinden uzaktan erişimle bir programa katıldım.
Öncelikle 18 Temmuz – 06 Eylül 2020 tarihleri arasında tüm üniversite öğrencilerini kapsayacak bu “Eğitim Kampını” düzenleyen birbirinden değerli 3 mentor, Sevgili Nesrin Fırat, Sayın Hakan Acar ve Sayın Alper Gerçek’i ve programa destek veren Boğaziçi Eğitim’i tüm kalbimle kutluyorum.
Özellikle Fikir Lideri Sevgili Nesrin Fırat’ın dur durak bilmez enerjisi ve oluşturduğu “İçerik Ekibi”nin gayretleri her türlü takdirin üzerindedir. Ayrıca bu programa zaman ayırıp, değerli bilgi ve deneyimlerini aktaran dostlarımın da desteğine yürekten teşekkür ederim.
Üniversite öğrencilerinin ücretsiz olarak 42 oturuma katılabilecekleri bu programın amacı, gençlerimizin kendilerini tanımaları, yeteneklerinin farkına varmaları, yönlerini keşfetmeleri ve yetkinliklerini arttırarak gelecekte var olmalarını sağlamaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=dXV60Nt8giA
Bu yolculukta gençler, Entelektüel, Ekonomik, Sosyal ve Psikolojik konulardan oluşan dört ana sermaye kolunda, bilgi ve donanımlarını artırıp, birer “Hibrit İnsan” olma yolunda ilerleyeceklerdir.
Dünkü programda, üniversite öğrencilerinin ilgi düzeyleri, sordukları sorular ve yaptıkları yorumlarla kendilerini geliştirmek için ne kadar istekli olduklarını görünce çok mutlu oldum ve gelecek için ümitlerim yeşerdi.
Bugünkü yazımı “Hibrit İnsan”ı yazarak tamamlamak isterim.
“Hibrit” sözcük anlamı ile “Melez” demektir ve bu tanım ilk defa otomotiv endüstrisinde kullanılmıştır. Hem benzinli, hem de elektrikli motorların birlikte kullanıldığı araçlara “Hibrit Araç” ismi verilmiştir.
Endüstri 5.0, yapay zeka, internet erişimi, bilgisayarlar, robotik üretim ve her türlü teknolojinin gelişmesi, yaşadığımız çevre sorunları, enerji kaynaklarının azalması, ekonomik sorunlar ve özellikle bu yıl yaşadığımız Covid-19 salgın krizii, her işi çok daha farklı ve mümkün olduğunca çok yönlü yapmayı, bir çok özelliği aynı anda bulundurmayı zorunlu hale getirmektedir.
Örneğin, Pandemi dönemi süresince ve yeni normalde eğitimde “Hibrit Eğitim” modeline geçilecektir. Okullarda eğitimler çeşitli uygulamaların birlikte kullanılarak gerçekleştirilecektir. Bazı dersler okullarda yüz yüze yapılırken, bazıları ise uzaktan erişimle yapılacaktır. Keza, bazı sınavlar uzaktan yapılırken, bazılarında proje ödevleri verilecektir.
Aynı şekilde işletmeler de faaliyetlerini “Hibrit” bir şekilde gerçekleştirmeye başlamışlardır. Bir kısım çalışanlar özellikle “Mavi ve Gri Yakalılar”, şirket merkezinde veya üretim tesislerinde çalışırken, bir kısım çalışanlar ise işlerini uzaktan erişimle gerçekleştirmektedirler. Hatta satışlarının bir kısmını geleneksel kanallardan yaparken, e-ticaret satışları da giderek tüm satışların içinde payını artırmaktadır.
Tüm bu gelişmelerin karşısında geleceğin insanı da “Hibrit İnsan” olmak zorundadır. Yani tek bir alanda uzmanlaşmak yeterli olmayacaktır. Birden fazla uzmanlığı, yeteneği, bilgiyi ve deneyimi bir arada bulundurmak zorundadır. Böylelikle geleceğin dünyasında farkındalığı çok daha yüksek, hızlı ve teknolojik hareket eden, ekonomiyi ve verimliliği göz önüne alan, doğa ve çevreye karşı duyarlı, toplum değerlerini dikkate alan, sürekli öğrenerek gelişimini sürdürerek mesleğini icra eden insanlar başarılı olacaklardır.
Örneğin, bir mühendisin sadece bu eğitimle gelecekte başarılı olması çok zordur. Bu eğitime ek olarak işletme yönetimi veya insan psikolojisi eğitimi alması da gerekmektedir. Keza bir mimarın sadece bu eğitimle yetinmesi yetersiz kalacaktır, bunun üzerine veya buna ek olarak antropoloji veya bilgisayar programcılığı eğitimi alması kaçınılmazdır. Psikologlar aynı zamanda istatistik, kimyagerler pazarlama da bilmelidir. Halkla ilişkiler ve reklamcılık eğitimi görenlerin üzerine sosyoloji eğitimi almaları gerekmektedir.
Zaten son yıllarda başarılı üniversite öğrencilerinin çift ana dal yaptıklarını görmekteyiz.
Gelecekte, teknolojiyi kullanamayan, kendi uzmanlık alanının dışında başka bir konuyu bilmeyen, kendini sürekli geliştirmeyen, meraklı olmayan, araştırmayan, okumayan, fikir üretemeyen ve insan ilişkilerini geliştiremeyen insanların başarılı olması ancak tesadüflere bağlı olacaktır. Bu nedenle yaşı ne olursa olsun, her insanın kendini sürekli geliştirmesi kaçınılmazdır.
İyi Pazarlar…